Puugi eemaldamisel ei tohi kasutada rahvalikke vahendeid

«Nahale sattunud puuk tuleb eemaldada võimalikult kiiresti, soovitavalt puugipintsettide või puugilassoga, kõikvõimalikud rahvalikud vahendid on aga puugi eemaldamisel täiesti kasutud,» hoiatasid TÜ Kliinikumi neurointensiivravi osakonna meditsiiniõed Inge Võsu ja Jane Karri-Moorits.

«Puuk tuleb võimalikult kiiresti eemaldada. Ohtlik on puugi tagakeha kõvasti suruda või pigistada, sellega võib hammustuskohta viia haigustekitajaid,» ütles Võsu.
Kõige ohutum on puuk välja tõmmata peeneotsaliste puugipintsettidega. Nende abil on võimalik puuki haarata pea poolt, nii naha lähedalt kui võimalik ja seejärel tõmmata puuk ettevaatlikult otsesuunas välja.
«Puuki ei ole vaja keerata, ei ole vaja mingit puugile käepärast olevat õli peale valada, kõige tähtsam on kiirus,» ütles Karri-Moorits. Ka rahvameditsiinis kasutusel olnud tava puugile võid või margariini peale määrida või uuem «kasulik» soovitus pihustada nahale kinnitunud puugile putukatõrjevahendit on tema sõnul kasutud.
Pärast puugi eemaldamist tuleb haav kindlasti vee ja seebi või desinfitseerimisvahendiga pesta. Kes pärast puugi hammustamist märkab ringikujulist punetust või muid sümptome, peab kohe pöörduma arsti poole.
«Väga kasulik puugi väljatõmbamise vahend on ka puugilasso «Trix», mida müüakse vetapteekides,» soovitas Karri-Moorits.«Lassot kasutades on oht puuki välja tõmmates see katki teha minimaalne. Takistuseks võib saada ainult lasso suhteliselt kopsakas hind- 180 krooni.»
Kindlasti tuleks end puukentsefaliidi vastu vaktsineerida, sest puugilt võib hammustada saada lausa uskumatutes paikades. «Üks meie osakonna arst rääkis, kuidas ta avastas Minskis, üheksandal korrusel asuvas korteris külas viibides endalt puugi! Ning loodusesse puhkama sõites tuleks soetada päikesekreem, millel ka puugitõrje juures.»
Võsu soovitas meeles pidada, et puukentsefaliiti võib haigestuda ka pastöriseerimata lehma-või kitsepiima juues.
Puukensefaliidi ja –borrelioosi sümptomid:
Puuklentsefaliidi nähud tekivad kuni nädalat peale nakatumist, need on gripisarnased: kerge palavik koos lihas-liigesvaludega. Need vaevused kestavad nädala, seejärel enamik inimesi tervistub. Ent umbes igal kolmandal nakatunul tungib viirus edasi ajju ja ajukelmetesse. See avaldub haiguse ägenemises: tekib kõrge palavik, tugev peavalu, kuklakangestus, oksendamine, uimasus ja üldine halb ensetunne. Sellisel juhul peab viivitamatult arsti poole pöörduma.
Puukborrelioosi põhjustab bakter, mida leidub puugi seedekanalis. Kõige tavalisem borrelianakkuse haigusjuht on nahalööve, rändav nahapunetus, mis tekib puugi hammustuskohal kuni nelja nädala pärast. Haigusnähud on erinevad: väsimus, peavalu, iiveldus, kehakaalu langus, kerge palavik. Mõnikord esineb näonärvi halvatust, valusid liigestes. Kindlaks tehtud borrelianakkust ravitakse antibiootikumiga.
«Puukborrelioos paraneb antibiootikumiraviga sajaprotsendiliselt, kui seda hakatakse ravima kohe haiguse esimeses ehk nahalööbe faasis,» kinnitas Iltalehtile dermatoloog Maria Huttunen.

Allikas:
http://www.tarbija24.ee/289587/puugi-eemaldamisel-ei-tohi-kasutada-rahvalikke-vahendeid/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...